Opublikowano

Tosty francuskie – genialny przepis w 5 minut!

Tosty francuskie, czyli grzanki w jajku. Szybka i prosta potrawa, którą znamy z dzieciństwa. Składniki to chleb, mleko i jajka. Co najlepsze używane pieczywo nie musi być świeże, można wykorzystać kromki chleba czerstwego.

TOSTY FRANCUSKIE

W leniwy sobotni i niedzielny poranek podaj swoim domownikom cudowne, słodkie śniadanie. Wszyscy będą zachwyceni, łącznie z Tobą! Polecamy przepis na tosty francuskie,smażone na masełku klarowanym o smaku pomarańczowo-cynamonowym.

Składniki na 1 porcję :

125 ml mleka

1 jajko

1 łyżeczka cukru waniliowego (może być również cukier trzcinowy)

skórka otarta z 1 pomarańczy

4 kromki chleba tostowego (może być również biały, pszenny chleb, bułka paryska, chałka, brioszka, itp.)

Ponadto:

masło klarowane do smażenia

sok z 1 pomarańczy + cząstki z pomarańczy do podania

drobny cukier wymieszany z cynamonem do obtoczenia

Jak zrobić tosty francuskie?

  1. W płaskim naczyniu roztrzepujemy jajko z mlekiem, cukrem i skórką pomarańczową. Kromki pieczywa moczymy w mieszaninie jajecznej z obu stron.

  2. Masło klarowane rozgrzewamy na patelni, na średniej mocy palnika. Obsmażamy namoczone kromki z dwóch stron, aż będą złociste.

  3. Usmażone tosty nasączać lekko sokiem z pomarańczy (1 łyżka na kromkę) i obtaczać w cukrze cynamonowym.

Podajemy z cząstkami pomarańczy. Pycha! Cudowne słodkie chwile!

Kawiarnia Słodkie Babki w Legionowie, w której zjesz na słodko i na słono, odpłyniesz na moment z kubkiem kawy, poczujesz się jak w domu, bo gdyby zapach i smak domu miały jakiś szyld, to byłby szyld “Słodkich Babek”! Z miłości do słodkości pieczemy dla Was: CIASTA / TORTY / SŁODKI STÓŁ / TARTY, na co masz dzisiaj ochotę?