Opublikowano

Szarlotka najlepszy przepis na jesienne ciasto z jabłek!

Pomysł bloga “Słodkich babek” dojrzewał w nas od jakiegoś czasu. Oto jest! Będziemy się na nim dzieliły przepisami na ciasta i słodzie życie!

Kawiarnia w Legionowie, w której serwujemy pyszne i domowe wypieki, dania na słodko i słono, w której parzymy wyborną kawę to część naszych zrealizowanych marzeń o biznesie opartym na pasji. Nie było łatwo, nie zawsze z górki, często na przekór i pomimo wszystko – szczególnie w obecnej sytuacji 😉

Wpadłyśmy na pomysł, że jesień będzie dla nas początkiem nowego – startujemy z naszą zmienioną stroną www – poznajcie naszą ofertę wypieków oraz inspiruj się przepisami na blogu!

Dwie siostry

Jesteśmy siostrami: duet Jola i Dorota, mamy z pozoru normalne życia – domy, rodziny, wywiadówki, nastolatki na pokładzie, lubimy długie spacery, dobre kino, książki, ale w tej zwyczajności i normalności jest też nuta szaleństwa… często znikamy na kilka godzin, żeby móc piec i degustować, eksperymentować i serwować w naszej kawiarni domowe ciasta. Różnimy się – oczywiście, każda z nas ma swoje smaki, swoje pomysły, które realizuje. Zgodne jesteśmy w jednym – naszą ulubioną porą roku jest jesień – z bogactwem owoców i smaków, które można wykorzystać do wypieku pysznych ciast. Orzechy, jabłka, śliwki, gruszki, dynia, ale też marchew – idealne kompozycje dla kakao, cynamonu, kardamonu, goździków…

Nasze jesienne pomysły

Przede wszystkim zachęcamy Was do tego, żeby długie jesienno-zimowe wieczory były czasem spotkań przy stole – wartością spajającą rodzinę.

Można jeszcze znaleźć dary jesieni – pyszne śliwki, jabłka, które proszą się o wykorzystanie 😉 Może skuszą Was nasze propozycje na jesienno-ziomowe smaki?

SZARLOTKA

2 żółtka

1 jajko

1 masło

3 szklanki mąki

3/4 szklanki cukru

1 łyżeczka proszku do pieczenia

Nadzienie z jabłek

1,5 kg jabłek

1/3 szklanka cukru

2 łyżki wody

1 łyżka masła

Cynamon

Sok z pomarańczy

PRZYGOTOWANIE

NADZIENIE

  • Jabłka obrać, pokroić w ósemki ,ósemki na pół), zalać sokiem z pomarańczy.
  • Cukier z wodą rozpuścić na karmel, dodać masło, gdy się połączy z karmelem dodać jabłka.
  • Wymieszać, podprażyć, na końcu dodać mąkę rozpuszczoną w wodzie, zagotować, wystudzić.

CIASTO

  • Z podanych składników zagnieść ciasto .
  • Rozdzielić je na 2 części.
  • Rozwałkować 1 z nich, wyłożyć na formę, włożyć jabłka, przykryć resztą ciasta.