Beza jest królową w naszej kawiarni. Jest doskonała na każdą okazję, zawsze wygląda wyjątkowo i przyciąga spojrzenie 🙂
Są różne rodzaje bezy: francuska, włoska czy szwajcarska, wszystkie opierają się na dwóch głównych składnikach: białkach jaj i cukrze. Różnią się sposobem wykonania.
Skupimy się na jednym jej rodzaju – bezie francuskiej, z której robimy klasyczne torty bezowe, beziki czy wspaniałą Pavlovą.
Stosując jednak kilka ważnych zasad, beza na pewno się uda!
Składniki:
-
- 5-6 białek, tj. ok 240g białek
- ok 480g cukru
- 1 łyżeczka octu
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- 200g mascarpone
- 150 g śmietanki kremówki 36%
- 1 łyżka cukru pudru
- świeże owoce ( np. maliny, borówki, itp.)
Najlepsza miska do ubijania bezy to metalowa lub szklana, czyli taka, z której łatwo usunąć tłuszcz, przez który białka mogą się nie ubić.
Dokładnie oddzielamy białka od żółtek, odmierzamy cukier – którego ilość powinna być podwójną wagą białek (stosunek białek do cukru 1:2).
Białka ubijamy stopniowo zwiększając obroty miksera (możemy dodać szczyptę soli) na sztywno, uważając jednak żeby ich nie przebić. Gdy piana jest już sztywna, dodajemy cukier, stopniowo, łyżka po łyżce i miksujemy dotąd, aż otrzymamy gęstą i błyszczącą masę, do której na koniec dodajemy łyżeczkę octu i łyżeczkę mąki ziemniaczanej.
Ocet dodaje się w celu ustabilizowania masy. Dodanie go powstrzymuje masę białkową przed rozpadnięciem się w piecu ocet wyparuje i nie wpłynie na bezę.
Mąka ziemniaczana sprawia, że beza uzyskuje grubszą i twardszą warstwę zewnętrzną.
Masę wykładamy na papier do pieczenia z odrysowanym okręgiem o średnicy 23-24cm.
Bezę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i od razu zmniejszamy temperaturę do 100 stopni. Bezę suszymy około 1,5-2 godzin (w zależności od piekarnika).
Bezę możemy podać na tysiąc sposobów.
W sezonie letnim koniecznie ze świeżymi owocami, a zimą z innymi dodatkami jak czekolada, kawa, karmel, daktyle, lemon curd, orzechy i mnóstwo innych. Wszystko zależy od naszej wyobraźni.
My proponujemy zrobić klasyczny krem z mascarpone i śmietanki. Mascarpone, śmietanę i cukier puder miksujemy razem do uzyskania sztywnej konsystencji i wykładamy na bezę. Na to rzucamy garść świeżych owoców i pyszny tort bezowy gotowy!