Opublikowano

Idealna beza!

Beza jest królową w naszej kawiarni. Jest doskonała na każdą okazję, zawsze wygląda wyjątkowo i przyciąga spojrzenie 🙂

Są różne rodzaje bezy: francuska, włoska czy szwajcarska, wszystkie opierają się na dwóch głównych składnikach: białkach jaj i cukrze. Różnią się sposobem wykonania.

Skupimy się na jednym jej rodzaju – bezie francuskiej, z której robimy klasyczne torty bezowe, beziki czy wspaniałą Pavlovą.

Stosując jednak kilka ważnych zasad, beza na pewno się uda!

Składniki:

    • 5-6 białek, tj. ok 240g białek
    • ok 480g cukru
    • 1 łyżeczka octu
    • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
    • 200g mascarpone
    • 150 g śmietanki kremówki 36%
    •  1 łyżka cukru pudru
    • świeże owoce ( np. maliny, borówki, itp.)

Najlepsza miska do ubijania bezy to metalowa lub szklana, czyli taka, z której łatwo usunąć tłuszcz, przez który białka mogą się nie ubić.

Dokładnie oddzielamy białka od żółtek, odmierzamy cukier – którego ilość powinna być podwójną wagą białek (stosunek białek do cukru 1:2).

Białka ubijamy stopniowo zwiększając obroty miksera (możemy dodać szczyptę soli) na sztywno, uważając jednak żeby ich nie przebić. Gdy piana jest już sztywna, dodajemy cukier, stopniowo, łyżka po łyżce i miksujemy dotąd, aż otrzymamy gęstą i błyszczącą masę, do której na koniec dodajemy łyżeczkę octu i łyżeczkę mąki ziemniaczanej.

Ocet dodaje się w celu ustabilizowania masy. Dodanie go powstrzymuje masę białkową przed rozpadnięciem się w piecu ocet wyparuje i nie wpłynie na bezę.

Mąka ziemniaczana sprawia, że beza uzyskuje grubszą i twardszą warstwę zewnętrzną.

Masę wykładamy na papier do pieczenia z odrysowanym okręgiem o średnicy 23-24cm.

Bezę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i od razu zmniejszamy temperaturę do 100 stopni. Bezę suszymy około 1,5-2 godzin (w zależności od piekarnika).

 

Bezę możemy podać na tysiąc sposobów.

W sezonie letnim koniecznie ze świeżymi owocami, a zimą z innymi dodatkami jak czekolada, kawa, karmel, daktyle, lemon curd, orzechy i mnóstwo innych. Wszystko zależy od naszej wyobraźni.

My proponujemy zrobić klasyczny krem z mascarpone  i śmietanki. Mascarpone, śmietanę i cukier puder miksujemy razem do uzyskania sztywnej konsystencji i wykładamy na bezę. Na to rzucamy garść świeżych owoców i pyszny tort bezowy gotowy!